Bu il 28 mayda - Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinin quruluşunun 93-cü ilində Türkiyədəki soydaşlarımız liderimiz, bu cümhuriyyətin qurucusu Məhəmməd Əmin Rəsulzadənin müqəddəs məzarı ətrafında böyük bir toplantı keçirmişlər. Toplantıda Azərbaycan Kültür Dərnəyinin Başqanı, M.Ə.Rəsulzadənin həyatda olan son silahdaşlarından biri, bizim dəyərli ağsaqqalımız Cəmil Ünal nitq söyləmişdir. Bu maraqlı nitqi diqqətinizə təqdim edirəm.
Azerbaycan Kültür Derneği Genel Başkanı Cemil ÜNAL
28 Mayıs' 2011
Milli Azerbaycan Cumhuriyetinin kuruluşunun 93. yıl dönümünde,Mehmet Emin RESULZADE 'nin huzurunda toplananlara hitap eden Cemil ÜNALın konuşması
Muhterem arkadaşlar, Azerbaycan Büyükelçiliğinin değerli temsilcileri;
Bugün Azerbaycan tarihi için gerçek manada önemli bir gündür.
28 Mayıs 1918 tarihinde kurulan Milli Azerbaycan cumhuriyetinin kuruluşunun 93.yılında içimiz hüzünle doludur. Çünkü o cumhuriyeti kuranların her biri vatanlarından ayrı topraklarda yatmaktadır.
Milli Cumhuriyetin şura başkanı ve cumhurbaşkanı Mehmet E.RESULZADE'nin huzurunda diyebiliriz ki, onun ikinci vatanım dediği burada ebediyete intikal ederken, Azerbaycan tarihinin önemli şahsiyetlerinden ve ilk başbakanı Ali Merdan TOPÇUBAŞI Avrupa'da,FethaliHan HOYLU ise Tiflis’te uğradığı bir suikast sonucu , son başbakan Nesipbey YUSUFBEYLİ’de komünist işgalciler tarafından Bakü'de öldürülmüş, yine bu davaya hizmet eden Ahmet AĞAOĞLU ve Mirza bala MEHMETZADE gibi değerli insanlar vatanlarından ayrı topraklarda ebediyete gitmiş, ne yazık ki mezarı dahi bilinmemektedir. Her biri bir milli kahraman olan bu büyük insanları, böylesine önemli bir günde sizlerle birlikte anmmaktan gurur duymaktayım.
Muhterem arkadaşlar,
Biz isterdik ki , 28 Mayıs’ı kutlamak isteyenler kim olursa olsun,önce buraya gelip bu büyük insanın kabrini ziyaret ettikten sonra gidip düzenledikleri programa katılsınlar.Bugün Mehmet Emin RESULZADE davasını güdenler, onun devamcısı olan eski cumhurbaşkanı ELÇİBEY ve onun dava arkadaşı olan ve bugün Musavat partisinin başkanı olan İsa GAMBER'e yapılanlar, RESULZADE’yi iktidardan uzaklaştıran ve aynı baskıları yapan zihniyettir. Diyebiliriz ki,bu iki tavır ve davranış arasında hiçbir fark yoktur.
Biz istiyoruz ki, bir daha 27 Nisan düşünce ve eylemleri olmasın. 27 Nisanları bayram olarak uygulamaya alarak böyle bir düşünceyi yaşatmasın.
Şurası çok iyi bilinimektedir ki, milli devleti yıkanlar Ruslarla ilişki içinde olarak bu akibeti yaratmışlardır.Azerbaycan Türk’ü bu gelişmeleri bilmeli ve yaratanları iyi tanımalıdır.Çünkü milli devletin kurucusu olan MehmetEmin RESULZADE, siyasi yaşamında hiçbir yabancı ideolojinin etkisinde kalmamıştır. onun yüzü daima Türkçülüğe ve Türk olmaya dönüktür.
Değerli arkadaşlar,
Azerbaycan Kültür Derneği olarak 62 yıldan buyana,bu milli davanın arkasında olduk. Bizim için Azerbaycan'ın geleceği ve Azerbaycan İnsanı önemlidir. Burada, Azerbaycan’ın davası kendi davası olarak görülmüş, bundan böylede devam edecektir. Mili cumhuriyeti kuranlar, 28 Mayıs tarihini hiçbir zaman bayram olarak kutlama imkanı bulamadılar. Belki bizimde bu önemli günü bayram değil, anma ve yad etme içinde geçirmemiz doğru olacaktı. Çünkü yüzbinlerce insanını sürgün ve katliamlarla kaybeden Azerbaycan halkının bayram yapmaya hakkı olmamalıdır.
O cumhuriyeti kuranlar, bir 27 Nisan tarihinde başlayan işgal ve katliamlarla devlete hizmet eden aydınları, vatansever fikir adamlarını yok etmişlerdir. Bu katliamlarda sayılarının çoğu kadın ve çocuk olan altı yüz bin insan, telef edilmiştir.
ELÇİBEY döneminde ele alınan üç önemli projeden birisi, 28 Mayıs' yaratan, Mehmemt Emin RESULZADE nin görkemli bir heykelinin başkentin meydanına dikilmesi,bir başkası, Azerbaycan dışında yaşayan yüzbinlerce Türk’ün Azerbaycan'a dönüp yeniden vatandaşlık kazanması, üçüncüsü ise Mehmet Emin RESULZADE' nin yaşadığı evin müze olarak düzenlenmesiydi.Ne yazık ki bunların hiç biri gerçekleşme imkanı bulunmadığı gibi, onun adı ve resimleri duvarlardan indirildi.
Otuzlu yıllardan sonra dört yüzbini aşan Azerbaycan Türk'ü ülke dışına sürülmüş, bunlardan Kazakistan, Kırgızistan gibi ülkelerde yaşamak zorunda kalan yüz binlerin çocukları kendi ülkelerinin dışında bırakılmıştır.
Biz istiyoruz ki artık bu sürgün hayatı bitsin, insanlar vatan topraklarına dönsünler. Ancak Azerbaycan’ın mevcut Kanunları bunu elli bin dolar para ile sınırlayyarak engellemiştir.
Biz diyoruz ki, bu insanlar sizin vatandaşınızdır. Bu engelleyici yasanın kaldırılması gerekir. Bize bu günleri bırakan insanlara sahip çıkma zamanıdır, onlara sahip olunmalıdır.Bugün yeryüzünde Azerbaycan halkı kadar dağılmış bir toplum görmek mümkün değildir. Sadece Borçalı bölgesinde otuz bin, Dağıstan’da yüz elli bin , Rusya federasyonunda bir milyon beş yüz bin insan, sahipsiz yaşarken, Güney Azerbaycan’da yaşayan otuz milyon Türk’ü ise bu rakamlara katmazken,diyoruz ki, bu milli bayramda Azerbaycan iktidarı ile muhalefeti el ele tutsunlar. Kucaklaşmanın tam zamanıdır. Önlerinde Karabağ gibi bir milli sorun yatmaktadır. Karabağ unutulmuş durumda iken, Ermenilerin elinde bir oyuncak halindedir.
Biz şunu beklemekteyiz, Azerbaycan'ı yönetenler ve muhalefet ortak bir karar içinde halkın karşısına çıkmalıdır. Karabağ işgal altında iken bir milletin Bayram yapma hakkı olamaz.
Biz burada tarihi bir gün olan 28 Mayıs’ı anarken, henüz kutlama ortamına gelmiş sayamayız kendimizi.Bir gün arzu ettiğimiz şartlar gerçekleşirse o vakit gerçek 28 Mayısları bayram olarak kutlama hakkına sahip olmalıyız.
Bu gün burada bizimle birlikte 28 Mayıs anma toplantısına katılanları sevgi ve şükranla kucaklarken, sivil toplum temsilerini, öğrencileri ve Azerbaycan Büyükelçiliği mensuplarına katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Çünkü benden önce o cumhuriyeti onlara emanet eden, Mehmet Emin RESULZADE’yi anmak onların hakkıdır.
28 Mayıslarda Mehmet Emin RESULZADE’ye saygı göstermeyenlerin ve onun kabrini ziyaret etmeyenlerin, onu tarihten silmek isteyenlerin Azerbaycan için bir katkı sağlayacaklarından endişe duymaktayım.
28 Mayıs 1918 tarihli Milli Azerbaycan Cumhuriyetinin 93. ylında büyük devlet adamı M. Emin Resulzade ve dava arkadaşlarını huzurunuzda saygı ile anıyorum.
Комментариев нет:
Отправить комментарий